De wondere wereld van dementieDe wondere wereld van dementie

'De wondere wereld van dementie' geeft inzicht in de werking van hersenen bij dementerende ouderen. Duidelijk wordt wat de invloed is van de omgeving op het ontstaan van gedrag.
Dementie, zorgen voor nu en laterDementie, zorgen voor nu en later

Een fragment uit zeven video's met als titel "Dementie, zorgen voor nu en later" met praktijkverhalen. In deze video's staat de behandeling, begeleiding en zorg voor mensen met dementie en hun familieleden centraal.
DementieVlog 53 – Verbinding Oud en JongDementieVlog 53 – Verbinding Oud en Jong

Wat gebeurt er wat veel moois als jong en oud elkaar ECHT ontmoeten.
DementieVlog 52 - Langer leven met dementieDementieVlog 52 - Langer leven met dementie

Hoe creëren we met elkaar meer zin in het leven door mensen met dementie?
DementieVlog 51 -Proefprocessen tegen opsluitenDementieVlog 51 -Proefprocessen tegen opsluiten

Sluiten wij mensen met dementie niet veel te makkelijk op?
DementieVlog 50 - Als echtpaar bij elkaar blijvenDementieVlog 50 - Als echtpaar bij elkaar blijven

Waarom halen wij bij dementie echtparen 'gedwongen'uit elkaar?
DementieVlog - Het recht om in je vingers te snijdenDementieVlog - Het recht om in je vingers te snijden

Deze DementieVlog gaat over het recht om in je vingers te snijden. Maar krijgen mensen met dementie wel de mogelijkheid om zelf überhaupt een mes te gebruiken?
DementieVlog - Sluit mensen met dementie minder vaak opDementieVlog - Sluit mensen met dementie minder vaak op

en gesloten afdeling voor mensen met dementie is soms goed voor de veiligheid, maar het brengt wel een hoop andere risico's met zich mee. Is een gesloten afdeling altijd nodig? Steeds meer verpleeghuizen kiezen ervoor om de deuren weer open te maken.
DementieVlog - Weg met stigmatiserend busjeDementieVlog - Weg met stigmatiserend busje

Het vervoer van en naar dagbesteding is meestal geregeld met busjes. Maar mensen met dementie vinden dit vaak stigmatiserend. Is dat busje wel nodig? Kijk eens of hier alternatieven voor zijn!
DementieVlog - Zeer vaak herhalende vragen horen niet bij het ziektebeeldDementieVlog - Zeer vaak herhalende vragen horen niet bij het ziektebeeld

Zeer vaak dezelfde vragen stellen, wel zo'n 200 á 300 keer op een dag, hoort volgens dementiedeskundige Ruud Dirkse niet bij het ziektebeeld.
Iedere dag ontmoetenIedere dag ontmoeten

Het mooie document van Frits en Claar, een echtpaar met dementie in het verpleeghuis. Ze wonen niet op dezelfde afdeling maar ontmoeten elkaar iedere dag opnieuw, alsof het hun eerste keer is. In hun liefde vinden ze elkaar terug.
Binnen Bij Een Gesloten Dementie Afdeling | Marit van BohemenBinnen Bij Een Gesloten Dementie Afdeling | Marit van Bohemen

Zijn de verpleeghuizen in Nederland nog wel veilig? IGZ zegt van niet, maar wij kijken naar hoe het nou echt zit.
CNN's World's Untold Stories: Dementia VillageCNN's World's Untold Stories: Dementia Village

Een reportage van CNN over een 'Nederlands Dorp' speciaal voor mensen met dementie; de Hogewey in Weesp.
Bewoners alleen eigen kamer in door automatische 'sleutel'Bewoners alleen eigen kamer in door automatische 'sleutel'

Door een signaal vanuit de persoonlijke 'sleutel' in de broekzak, is de deur van de eigen kamer te openen. Deuren van andere bewoners gaan niet open.
Zorg vanuit de caravan...Zorg vanuit de caravan...

Hoewel dit filmpje over een ander ziektebeeld dan dementie gaat, kan het wellicht ter inspiratie dienen voor vernieuwing in de dementiezorg.
Oud worden doe je liever niet alleenOud worden doe je liever niet alleen

De film "Oud worden doe je liever niet alleen" is gerealiseerd door Stichting Thuis in Welzijn, bedenker van het Thuishuisproject, en geeft een inkijkje in het dagelijkse leven in het Thuishuis.
Woonzorgboerderij Erve Nienenhoek Woonzorgboerderij Erve Nienenhoek

Erve Nienenhoek is een woonzorgboerderij in een landelijke omgeving waar 6 dementerenden, veelal met een agrarische achtergrond, verpleeghuiszorg ontvangen van ZorgAccent (vanuit de verpleeghuisdependance De Heemsteresch van Het Liefferdinck).
De Meridiaan - Kleinschalig wonen in Capelle aan den IJssel De Meridiaan - Kleinschalig wonen in Capelle aan den IJssel

De Meridiaan is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een vorm van dementie. De Meridiaan bestaat uit twee woongroepen van negen cliënten. De woonvoorziening is gelegen in een wooncomplex in de wijk Oostgaarde in Capelle aan den IJssel.
Inleunwoningen (België)Inleunwoningen (België)

Een nieuwe woonvorm in België.
Kleinschalig Wonen in het Czaar PeterpuntKleinschalig Wonen in het Czaar Peterpunt

Mevrouw Roosen en haar dochter Adeldheid vertellen over het wonen en de zorg die mevrouw Roosen ontvangt in het Czaar peterpunt (2009).
Opening KloosterakkerOpening Kloosterakker

Op 25 november 2011 vond de officiële opening plaats van Kloosterakker, een kleinschalige woonvoorziening in Assen. Dit huis is onderdeel van Stichting Icare. Kloosterakker is gebouwd voor mensen met dementie in het hart van de wijk Kloosterveen in Assen.
Verhuizing Vivent Hof van HinthamVerhuizing Vivent Hof van Hintham

Op 22 en 23 maart 2011verhuisde Vivent De Herven naar de nieuwbouwlocatie Vivent Hof vanHintham. Daar biedt Vivent kleinschalig wonen aan voor mensen met dementie.
Nieuwbouw bij Birkhoven ZorggoedNieuwbouw bij Birkhoven Zorggoed

Een korte impressie van Birkhoven Zorggoed belicht vanuit een cliënt, een familielid en een medewerker.
NellyNelly

Nelly, 91 jaar woont sinds een jaar bij het kleinschalig samen wonen van Savant Zorg te Mierlo.Op deze verpleeginstelling woont zij daar samen met 7 andere bewoners. Nelly heeft dementie.
Verdwaald in het geheugenpaleisVerdwaald in het geheugenpaleis

Trailer van de film 'Verdwaald in het Geheugenpaleis', een documentaire van Klara van Es over een kleinschalige woonunit voor mensen met dmeentie in Vlaanderen.
Kleinschalig wonen in SittardKleinschalig wonen in Sittard

Thuiszorg organisatie Zorg Groep Beek (ZGB), en Woonpunt Westelijke Mijnstreek, hebben besloten om samen een kleinschalig woonhuis voor dementerende ouderen te gaan ontwikkelen in Sittard.
Particuliere kleinschalige woonvorm, Huize AnnaParticuliere kleinschalige woonvorm, Huize Anna

Mw. Schuijtemaker is zelf een kleinschalige woonvorm begonnen, Huize Anna in Middenbeemster.
Mantelzorgwoning helptMantelzorgwoning helpt

Sinds mevrouw Bakers uit Eindhoven bij haar zoon een diens gezin in de tuin woont in een speciale verplaatsbare mantelzorgwoning gaat het beter met haar.
Zelfredzaam dankzij techniekZelfredzaam dankzij techniek

Dementerende ouderen worden een beetje geholpen door de techniek. Een reportage van het Belgische journaal over nieuwe hulpmiddelen, zoals een eenvoudige computer die bepaalde activiteiten/handelingen uitlegt.
Menselijke maat in EnschedeMenselijke maat in Enschede

Een film over kleinschalig wonen in Enschede. De film is gemaakt door de SP in het kader van de serie Jan en alleman uit 2006.
Soarchbuorkerij nomineardSoarchbuorkerij nomineard

Soarchbuorkerij Westersypen yn Skarsterbrêge is nomineard foar in soarchaward. It giet om de V&VN Award. Dy wurdt alle jierren útrikt oan in soarchynstelling mei it bêste fernijende idee yn de soarch. Westersypen bestiet sûnt ein 2007.
Particuliere zorg op Landgoed RijckholtParticuliere zorg op Landgoed Rijckholt

Zorghotel op Landgoed Rijckholt te Zeeland, een voorbeeld van particuliere zorg.
Wonen als thuisWonen als thuis

Verzorgenden beginnen zelf een kleinschalige woonvoorziening.
Ontwerpen van zorgwoningenOntwerpen van zorgwoningen

Promotiefilm van het kenniscentrum wonen-zorg van Aedes-Actiz over een online programma voor het ontwerpen van zorgwoningen.
Bouwen in Balen (Vlaanderen)Bouwen in Balen (Vlaanderen)

De architect geeft een toelichting op een bijzonder bouwplan in Vlaanderen.
Nieuwbouw voor mensen met HuntingtonNieuwbouw voor mensen met Huntington

Reportage over de verhuizing van Huntingtonpatienten naar een geheel nieuwe gespecialiseerde locatie in Raamsdonkveer, die helemaal alleen voor hen is.
Marijnissen op bezoekMarijnissen op bezoek

De SP op bezoek in kleinschalige woonvorm voor dementerenden.
Hele keten binnen Zorgcentra de BetuweHele keten binnen Zorgcentra de Betuwe

Zorgcentra de Betuwe biedt een heel scala aan voorzieningen, zodat er voor ieder wat wils is. Van aanleunwoning tot dagbehandeling. In verpleeghuis Beatrix zitten meerdere kleinschalige groepen bij elkaar.
Met zijn zessen in de wijkMet zijn zessen in de wijk

In nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort staat de Stuifberg. Hier wonen 6 dementerende mensen bij elkaar. Buurtbewoners komen regelmatig langs. Boodschappen doen de bewoners dagelijks bij de buurtsuper.
Prettig binnenklimaatPrettig binnenklimaat

Een prettig binnenklimaat dankzij de inzet van een warmtepomp in een nieuwe kleinschalige wooneenheid in Gorinchem. Iedere bewoner kan - binnen vastgestelde bandbreedtes - ook zelf de temperatuur instellen.
Veel kleinschalige woongroepen bij elkaarVeel kleinschalige woongroepen bij elkaar

In verpleeghuis Zuyder Waert wonen 168 dementerende ouderen. Kenmerkend voor Zuyder Waert zijn de kleinschalige woningen van 7 bewoners, allemaal samen in een speciaal daarvoor ontworpen gebouw. Een reorganisatie en verbouwing waren nodig.

Op deze pagina kunt u uiteenlopende korte filmpjes over het onderwerp dementie bekijken. Op dit moment zijn dat er 467.

Mocht u nog suggesties hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Graag aanbevelingen met link naar de betreffende film/website aan ons mailen via info@anderszorgen.nl. Opsturen van zelfgemaakte of professionele korte films (maximaal ongeveer 10 minuten lengte) op Cd-rom kan uiteraard ook.